Historien bak webdesign

web design frontNår man er på ulike nettsider og surfer rundt, oppdager man raskt hvor dårlig en nettside eller en hjemmeside er blitt designet. De fleste har nok kommet over en side eller to som ikke akkurat har imponert stort, da er man ofte ganske raskt med kritiseringen av nettsiden. Noen ganger er det rett og slett vanskelig å skjønne at noen frivillig publiserer noe som ser sånn ut, i alle fall om siden representerer et firma eller noe lignende.

Webdesign er noe som fortsatt er ganske nytt, men grafisk design er noe som har eksistert i lang tid, likevel har webdesign blitt til noe som har blitt en utrolig stor del av hverdagen. Det blir faktisk vanskelig å se for seg Internett uten all den animerte grafikken, de ulike stilene med typografi, flotte bakgrunn og musikk.

Hvordan det hele startet

netscape logoDet startet faktisk tilbake i 1989 da en mann ved navn Tim Berners-Lee jobbet med et prosjekt som alle i dag kjenner som «world wide web». Selve lanseringen av Internett slik vi kjenner det i dag skjedde mellom 1991 og 1993, men den gang var det kun helt enkel tekst som var tilgjengelig. Rundt den samme tiden skapte en mann med navnet Marc Andreessen sammen med Eric Bina en nettleser. På denne tiden fantes det allerede en god del nettlesere, flesteparten av dem var derimot Unix baserte, noe som betyr at de kun var beregnet for lesing av tekst. Nettleseren som Andreessen og Eric Bina lanserte skilte seg ut ved at den i tillegg kunne vise bilder.

Dersom man hopper frem til 1994 ble firmaet Communications Corp opprettet, og det er disse som står bak leseren Netscape. Det var Netscape som først opprettet helt egne HTML koder som var utenom den standarden som fantes. Blant annet hadde Netscape egne koder for endring av bakgrunnsfarger og formatering av tekst. Mellom 1996 og 1999 måtte Microsoft og Netscape virkelig kjempe for sine nettlesere, det dukket opp mye nytt teknologi på denne tiden som Java Script, dynamisk HTML og Cascading Style Sheets.

Videreutviklingen av webdesign

Microsoft sin aller første nettleser ble lansert i 1996, denne var helt komplett med egne funksjoner og ulike koder. Denne nettleseren var faktisk den første som kunne støtte CSS stilark. Noe nytt som dukket opp samtidig var at HTML koder egentlig var ment for visningen av tabelldata, men webdesignere innså rask at det var et større potensiale. HTML koder kunne nemlig bli brukt i utviklingen av komplekse layouts som tidligere ikke var mulig.

De første årene hvor webdesign ble til, var det ikke noe stor fokus på strukturen og web tilgjengelighet. De ulike HTML sidene som fantes var begrenset i sitt design og komplekse design ble laget kun ved hjelp av tabeller og «tomme» GIF bilder.

Likevel var det også i 1996 at både CSS og Flash ble introdusert til webdesignere. CSS ble introdusert av W3C for at man kunne skille mellom koder og layout på en side, noe som gjorde at HTML kodene kunne ble semantiske og dermed ble web tilgjengeligheten forbedret.

Web site design pic

 

 
 
 
Privacy Policy