Designtips 3: Font og farge

Nå er det på tide å snakke om stil, font og farge! Form følger funksjon – nå har vi fått orden på sideutformingen og vi kan gå mer ned på detaljnivå.

Ønsker du å holde nettstedet ditt på et høyt nivå, bør du først fokusere på å skape en startside som gir et rent og oversiktlig inntrykk, men som samtidig har et overraskelsesmoment, et blikkfang! Har du ikke noe som trekker til seg blikket, er sannsynligheten stor for at leseren hopper fort til en annen side.

For å skape et blikkfang kan du benytte deg av farger og fonter sammen med former eller bilder. Du kan også benytte animasjoner eller film, det spørs hva slags budskap du skal komme med.

Det er viktig å være bevisst på fargenes funksjon. De kan enten drepe en side, eller skape den! Husk at for best mulig leseevne så er det alltid sort tekst på hvit bakgrunn som vinner. Vær forsiktig med lys tekst på mørke bakgrunner, bruk dette alltid kun i små mengder.

Sterke farger vekker oppsikt, og her er noen eksempler på gode fargekombinasjoner, altså komplementærkontrasten. Det vil si de fargene som står ovenfor hverandre på fargesirkelen: rød-grønn, fiolett-gul, oransje-blå. Du kan også benytte deg av kald/varm-kontrasten, for eks. blå og rødoransje. Les om Ittens fargekontraster om du ønsker å lære mer! Husk at fargelære er et eget fag.

Når det gjelder typografi, altså bruk av fonter, så bør du ta hensyn til brukervennlighet. Ikke alle fonter finnes på alle datamaskiner, og dersom du bruker en flott kunstnerisk font som få andre har innstallert, vil den komme opp en erstatningsfont på deres maskin og ødelegge hele inntrykket av nettstedet ditt! Hold deg heller til standardfonter som Arial, Times, Tahoma og Verdana. Bruk gjerne størrelseskontrast for å skape spenning, der du setter store bokstaver opp mot liten skrift.

 

Tags: , ,

 
 

Share this Post 
 
 
 
Privacy Policy