Designtips 2: Komposisjon

La oss nå se på ulike designregler og tips. Det lureste er å starte med komposisjonen. Første regel er at de ulike undersidene skal ha samme oppsett som startsiden. Grunnen til dette er at dersom du går fra startsiden til en underside som har fanene, søkefeltet eller andre faste elementer på andre steder, vil du oppleve at sidene “hopper”. Overgangen er så rask at om man flytter bare litt på en knapp eller fane, så ser det altså ut som om den gjør et hopp! I tillegg vil det bli vanskelig for brukeren å finne tilbake til informasjonen som lå på et annet sted tidligere. Husk at de som besøker siden din ønsker god oversikt og lett fremkommelighet. Her er vi altså inne på interaktiviteten, som vi skal komme tilbake til senere.

Under skisseprosessen bestemmer du allerede hvordan siden mer eller mindre skal se ut, både når det gjelder komposisjon, typografi og fargebruk. Den viktigste informasjonen bør ligge øverst, og det er derfor de aller fleste sider har fanene som leder til undersidene i toppen. Søkefeltet er gjerne plassert øverst til høyre, og eventuell firmalogo har som fast regel at den skal stå øverst i venstre hjørne. Du lurer kanskje på hvorfor? Jo, fordi det er her øyet treffer først, og logoen er en bedrifts viktigste kjennemerke.

Det finnes mange designelementer å benytte seg av når man bygger opp sidene. Det viktigst er faktisk luft, altså tomme eller rolige områder, som leder øyet til den viktigste informasjonen. Du har kanskje hørt uttrykket “less is more”? Det er ingenting som er mer sant enn dette. Er nettstedet for fullt av informasjon blir det lett rotete, og leseren går glipp av det viktigste eller går videre til andre mer behagelige sider. Du kan også benytte deg av effekter som tekstur, ulike valører av lys og mørke, kontraster (er kjempeviktig for å skape spenning på siden), former (trekant, prikker, sirkler, firkanter etc.) og mye mer. Se denne videoen om “less is more”:

 

Tags: , ,

 
 

Share this Post 
 
 
 
Privacy Policy